Of hoe Kameleon Ludo de taalmicrobe te pakken kreeg

9-jarige contentmanager schrijft je bedrijfsverhaal

9 jaar was ik toen meester Eddy in de Godelieveschool in Tielt me het hele jaar door bekroonde met 10 op 10 voor opstel. Ik voelde me de koning te rijk en wist wel zeker: ik wil schrijven. Vandaag doe ik dat ook, voor Kameleons. 9 jaar was ik toen de kiem voor content agency Kameleons werd gelegd. In 1984 was dat, dus weet je meteen ook dat ik nu een gestaag grijzende veertiger ben (voor de volledigheid: vader van twee kwieke dochters en een zoon, zaakvoerder van het toeristische communicatiebureau Tourism Marketing Group en sinds mei 2017 medebezieler van Kameleons). Maar het schrijversvuur werd dus al een kleine 30 jaar geleden aangestoken. Door Eddy Vermeulen, mijn klasleraar in het vierde leerjaar in de Sint-Godelieveschool in het West-Vlaamse Tielt. Waarvoor dank. Veel dank. Meer nog: ik heb mijn hele professionele leven aan hem te danken. Want hij was het die in mij, met zijn onconventionele lesaanpak, de creatieve schrijversgeest heeft aangewakkerd.

Goochelen met zinnen

Met meester Eddy zaten we niet saai op de bank naar duffe handboeken te staren. Nee, we trokken naar de schoolzolder, waar hij zich verkleedde als de zinnentovenaar. Die tovenaar leerde ons goochelen met zinnen, woorden, bijzinnen, gezegdes, synoniemen. Geen eenrichtingsverkeer. Nee, een halve les tovenarij (waar toch behoorlijk wat inhoud in verpakt zat) en daarna was het aan ons. Dat waren mijn momenten: het verlegen jongetje met de confituurbokalenglazenbril kon de taalkronkels onder zijn hersenpan eindelijk eens de vrije loop laten.

10 op 10 voor opstel

Ik voel nog altijd de warme gloed die door me heen ging toen de cijfers werden uitgedeeld voor ons eerste opstel: 10 op 10, waarna de zinnentovenaar mijn opstel voorlas voor de hele klas, daar op die zolder van de Sint-Godelieveschool. Ik herinner me nog alles: het schuine dak, het schemerlicht, de stoffige kussentjes waarop we in kniezit zaten. En vooral de trots. En tegelijk de brandende ambitie: het volgende opstel moest en zou weer een 10 op 10 worden. Ook al had ik al 10, het moest nog beter, creatiever, inventiever. De inhoud van dat eerste opstel weet ik niet meer, wel van het volgende: vanaf toen schreef ik ze allemaal vanuit een heilig vuur dat mijn pen roodheet deed aanlopen. Eentje was een griezelverhaal in een spookkasteel, vol spinnen, vleermuizen en geraamtes. Ik bouwde er ook echt een kasteel voor van karton, dat je moest doorlopen om het verhaal te kunnen lezen: het verhaal stond in de kasteelpoorten, de ophaalbrug, op de muren, in de kist waarin het geraamte lag (ja, ik knutselde ook een geraamte met ribbenkast en al in elkaar om dit schrikwekkende verhaal ook visueel angstaanjagend te maken).

Copy en design in één, toen al

Een ander opstel vertelde het verhaal van een reis naar de ruimte, waarbij je het verhaal slechts kon verderlezen door aan een raket te trekken waaronder het verhaal zich afrolde. Copy en design in één, in die tijd al! Maar bovenal: ik haalde mijn zelfopgelegde target. Alle opstellen tikten dat jaar af op 10 op 10. Met als orgelpunt het jaarlijkse schooltoneel. Daarvoor had meester Eddy tot halfweg in het boek De Griezels van Roald Dahl gelezen en dan gestopt. Waarna hij ons vroeg om het verhaal af te maken. Uit alle opstellen zou het toneelscenario worden geschreven. Ik was een beetje teleurgesteld toen ik slechts een zeer beperkte figurantenrol kreeg in het toneelstuk zelf, en een beetje buitenspel was gezet in de voorbereiding. Tot op de dag van de première: mijn hele verhaal bleek te worden opgevoerd, tegen een decor dat mijn moeder samen met meester Eddy had ineengebokst (een muur – lees: laken – met vleesetende planten).

Opstel met SEO

Tijd om to the point te komen: dat 9-jarige jongetje schrijft nog altijd graag teksten en verhalen, nog altijd met de wil om 10 op 10 te halen. Misschien knutsel ik geen geraamtes voor je in elkaar (tenzij het nodig blijkt, wie weet?), maar ik zet nog altijd graag mijn hersenen aan het knetteren om je bedrijfsverhaal te laten vonken. Gesteund door de zinnentovenaar en ja, tegenwoordig ook de nodige SEO keyword research, vloeit er over jouw bedrijf een opstel uit mijn griffel dat meester Eddy wel zou waarderen. Overigens, Eddy, mocht je dit lezen, krijg ik dan mijn opstellen terug? Je hebt ze indertijd aan het einde van het jaar allemaal opgevorderd omdat je ze zo koesterde. Ik was toen vereerd, maar ik zou ze nu toch weleens terug willen zien.

Schrijf ik vandaag ook jouw bedrijfsverhaal?

Tijd om je website echt tot een drager te maken van je bedrijfsverhaal? Mijn boterhammendoos is al gemaakt, ik kom graag even naar je toe. Dan kun je me vertellen over de dromen die je had toen je 9 jaar was en hoe je die nu in je bedrijf waarmaakt. Vertellen was misschien niet je grootste talent, maar je hebt van een andere vaardigheid je beroep gemaakt. Ik schrijf graag een opstel over hoe je die vaardigheid vandaag ontplooit. Voor op je site. En je weet, ik ga voor 10 op 10.

Neem contact op met Ludo op 09 329 02 73, via ludo@kameleons.be of stel je vraag via het formulier.

Referenties

Laat Kameleons je teksten vertalen

Vraag naar onze tarieven Bel ons op +32 9 274 13 30