Artikel 10/09/2017 - Chriz Declercq

De zomer van het 'quartz'

Zomertijd is quiztijd in Nederland

De lezers van de Volkskrant hebben een extra reden om uit te kijken naar de zomer: de jaarlijkse Zomerquiz. Dagelijks wordt er in de krant een quizvraag gesteld. Van elk antwoord moet je één letter bewaren, waarmee je dan na twee weken een twaalfletterwoord kunt vormen. Wie alle juiste twaalfletterwoorden instuurt, maakt eind augustus kans op de hoofdprijs.

Wat is de Volkskrant?

Ter informatie voor de Vlamingen: de Volkskrant, opgericht in 1919, is naast NRC Handelsblad en Trouw een van de drie grote kwaliteitskranten van Nederland en richt zich voornamelijk tot een hoger opgeleid publiek. Een krant die dus ook een voorbeeldfunctie vervult op het gebied van taal, of waarvan je op zijn minst een vlekkeloze spelling verwacht.

Kwarts of quartz?

Kun je je voorstellen hoe hard onze klomp brak toen we na lang anagrampuzzelen tot de conclusie kwamen dat een van de twaalfletterwoorden enkel QUARTZKLOKJE kon zijn? Het thema van de betreffende ronde was 'de jaren tachtig', dus dachten we eerst dat de opstellers om het moeilijk te maken met opzet de spellingsnorm van destijds gehanteerd hadden. We haalden gauw even de elfde editie van Van Dale (1984) van de zolder, maar ook toen – altijd al trouwens – was de enige correcte spelling 'kwarts'.

Een fletse rechtzetting

Toen begin september de oplossingen werden bekendgemaakt, verwachtten de deelnemers een gepaste uitleg. De verantwoordelijken op staande voet ontslaan ware wellicht te drastisch, maar een verslagje van hun reis naar Canossa had niet misstaan. Maar nee, Nederland stond helemaal niet op zijn kop, de redactie maakte er zich vanaf met een flauw grapje. Je kunt zelfs zeggen dat ze het met hun uitleg nog erger maakten. Correcte spelling lijkt helemaal bijkomstig geworden.

kwarts.jpg

In Vlaanderen volgen ze de trend

Let wel, deze blog is geenszins bedoeld als sneer naar Nederlanders. Als oplossing van een wedstrijd staat het natuurlijk wel heel lullig, maar ook Vlamingen durven ‘kwarts’ verkeerd te spellen. Ter informatie voor de Nederlanders: Knack is een opinieweekblad, zowat de Vlaamse tegenhanger van Elsevier. Evenzeer een uitgave waaraan we de hoogste eisen stellen op het vlak van taal en spelling. Maar ook op deze redactie werken de revisoren blijkbaar niet in de zomer. Want wat troffen we aan in de boekbespreking van Waarom de tijd vliegt? Zowaar een 'quartzhorloge':

Met dank aan Filip en Freddy

Neem geen risico

Als je zelf een publicatie verzorgt, of het nu om een nationaal verspreid dagblad of om een kleinschalig vakblad gaat, wil je opvallen door de inhoud en niet door de taalfouten. Laat daarom Kameleons je teksten proeflezen voor ze naar de drukker gaan. Mail naar info@kameleons.be, bel ons op 09 329 02 73 of vul onderstaand formulier in.

Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit artikel via

- 46 shares -

Laat Kameleons je teksten vertalen

Vraag naar onze tarieven Bel ons op +32 9 274 13 30