Artikel 15/02/2020 - Ludo Verhaege

Leve Lekturama: a

| a | een adder aan zijn borst koesteren

Toegegeven, bij Kameleons verorberen we ook wel eens content die niet noodzakelijk met de grote C van Cultuur wordt geschreven. Dus zakte ik op een onvermoede avond eens lekker languit weg in mijn luie zetel en keek naar het VTM-programma 'Groeten Uit', waarin de obligate bv terugkeert naar het jaar waarin hij of zij 12 was. 

De encyclopedie, de toenmalige papieren versie van het internet

Ik wil ervan af zijn welk mediafenomeen er precies te gast was in die aflevering (zo vluchtig durf ik dus weleens naar de tv te staren), maar in de woning waarin de retrotrip zich altijd voltrekt, prijkt een encyclopedie van Lekturama. Dezelfde kleur, hetzelfde groenrode motief (lijkt wel Kameleonshuid, als ik het vandaag zo bekijk). Krek dezelfde zoals ik er vroeger thuis eentje had staan . Vermoedelijk ergens gekocht omdat ik toen 12 jaar was en een slinkse deur-aan-deurverkoper mijn ouders had wijsgemaakt dat ik niet door de middelbare uitdagingen gesparteld zou raken zonder een encyclopedie, de toenmalige papieren versie van het internet

Lekker lui lanterfanten in de langdradige lemma's van Lekturama

Een langdradige intro langer dan de lemma's van Lekturama om maar te zeggen dat deze Kameleon even overmand werd door een opstoot van nostalgie: uren, dagen, nachten, weken, maanden heb ik gesleten met deze twintigdelige encyclopedie. Op schoot, in mijn bed, met een leeslampje, in de tuin. Overal ging die encyclopedie mee (althans, een deel ervan).  Weet je wat mijn favoriete rubriek was? De inleidende sectie voor elke letter, waarin altijd een reeks spreekwoorden opgelijst stonden met een kernwoord dat met die letter begon. Telkens gevolgd door een plechtstatige, etymologische en omwonden uitleg over de betekenis van dat gezegde. In een taal zo stroef en statig dat we er nu meteen een vat tekstrevisetechnieken over zouden kieperen, maar toen dachten we dat die bijna ambtelijke formuleringen het summum van ambachtelijk taalgebruik waren. 

Lekturamaspreekwoorden anno 2020

Meer dan de helft van die spreekwoorden heb ik in mijn inmiddels een kwarteeuw durende professionele linguïstische carrière nooit in vol ornaat in een tekst tegengekomen, maar toch: ik kon heerlijk wegdromen in de betekenis die de encyclopedie aan die spreekwoorden gaf. Kom, laat ons, for old time's sake, elke maand een letter opdiepen met bijbehorend spreekwoord. En eens kijken of we die obsolete taaluiting in een hedendaagse context kunnen duwen. Een spielereiblog: waarom niet? Ik raad het onze klanten altijd aan: hou je blogs voldoende zakelijk en to-the-point, maar hou er af en toe ook wat zuurstof in met een luchtige noot.

Spreekwoord van de maand

Welaan dan, hier komt de opener van de reeks met de a:

een adder aan zijn borst koesteren

Zoals hiernaast in Lekturama wordt uitgelegd: 't is van je vrienden dat je 't moet hebben. Zoals Donald Trump zich nu moet afvragen waarom hij die republikeinse adder Mitt Romney aan zijn borst koesterde. Mitt Romney was immers de enige republikein die Donald Trump niet beschermde in de recente impeachmentprocedure. Dankjewel, Lekturama: vandaag nog altijd instant bruikbaar, deze adder om aan je borst te koesteren.

<< Klik op de foto om het lemma te lezen

Op naar de volgende: op de bonnefooi gaan (ra ra ra, wat zou dat kunnen betekenen?)

Wil je zelf ook geregeld een blog zo luchtig als deze over Lekturama?

Kameleons schrijft je teksten, ongeacht de stijl, doelstelling, register ... Maar wel altijd onweerstaanbaar en onberispelijk. Zoals we dagelijks voor tal van uitgeverijen doen (bekijk hier maar even onze boekenkast). Bel ons op 09 274 13 30, mail naar info@kameleons.be, stel je vraag via onderstaand formulier of bekijk hier meer informatie over ons blogbusterpakket (11+1 gratis).

Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit artikel via

- 46 shares -

Laat Kameleons je teksten vertalen

Vraag naar onze tarieven Bel ons op +32 9 274 13 30