Case 27/10/2023

Rekkeren en Mekkeren

Revisie van manuscript van Hervé Stevens

Hervé Stevens, een voormalige schepen in Lochristi, debuteerde in 2023 als auteur met het boek Rekkeren en Mekkeren. Het boek beschrijft Stevens' persoonlijke verhaal als jonge knaap en zoon van een bloemist in de jaren zeventig. Het verhaal speelt zich af in Lochristi, bekend om zijn sierteelt, en richt zich op de azaleakweek, een belangrijk aspect van Stevens' jeugd.

Herkenbaar voor iedereen in regio Lochristi

rekkeren-mekkeren-kaft.jpg

In het boek Rekkeren en Mekkeren gebruikt Stevens een amusante stijl en neemt hij geen blad voor de mond. De personages in het boek hebben schuilnamen om niemand te beledigen, maar het is waarschijnlijk dat veel inwoners van Lochristi de echte personen achter die karakters zullen herkennen, aangezien velen van hen een connectie hebben met een bloemist.

Het boek wordt gekenmerkt door zijn nostalgische blik op de jaren zeventig, met een focus op de dagelijkse rituelen en handelingen die typerend waren voor die tijd en werkomgeving. Het verhaal wordt ondersteund door magnifieke potloodtekeningen.

Van manuscript tot op het schap

lochristie-serre-1.jpg

Kameleons las het manuscript na en leverde het persklaar aan voor druk. Het sappige dialect van Lochristie ('Luuetsch') speelt een belangrijke rol in het boek dat voor de rest wel in het algemeen Nederlands geschreven is. Daar zat voor ons de grootste uitdaging: wat corrigeren we en wat laten we staan? Alle aanhalingen, dus waar de personages zelf aan het woord waren, lieten we in het dialect. Ook werden er een aantal woorden en uitdrukkingen in het boek zelf uitgelegd, die bleven dus verder ook gebruikt. Waar het dialect geen meerwaarde bood of waar we dachten dat sommige lezers het woord helemaal niet zouden begrijpen, vervingen we het door de algemene term. Dat alles in samenspraak met de auteur, die een lijstje kreeg met al onze voorstellen.

lochristie-serre-2.jpg

Het boek kreeg uitgebreide persaandacht in deze media:

 

Proeflezen en eindredactie

Heb je ook een manuscript (fictie, non-fictie) of zakelijke publicatie die je taalkundig wilt laten reviseren? Mail naar info@kameleons.be, bel ons op 09 274 13 30 of stel je vraag via het onderstaande formulier.

-->

Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit artikel via

Laat Kameleons je teksten vertalen

Vraag naar onze tarieven Bel ons op +32 9 274 13 30