Artikel 15/12/2019 - Chriz Declercq

Leestekens, deel 3

Leestekens zijn de specie die je zin samenhoudt. Maar welke leestekens gebruik je beter wat minder?

Als een tekst een huis is en de woorden de bakstenen zijn, dan vormen de leestekens de specie die de stenen samenhoudt. Teksten waarin leestekens ontbreken of verkeerd gebruikt worden, bemoeilijken het lezen of geven in ieder geval een slordige indruk. Zuiver commercieel bekeken: als de lezer merkt dat je teksten slordig geschreven zijn, zal hij vermoeden dat je de diensten die je aanbiedt met dezelfde slordigheid uitvoert.

Correct leestekengebruik

Correct leestekengebruik is zelfs voor taalkundigen niet altijd vanzelfsprekend. Bij Kameleons zijn we er inmiddels in gespecialiseerd, maar we hebben vaak genoeg een van deze taalgidsen moeten raadplegen om te checken of bijvoorbeeld die komma nu voor of achter het aanhalingsteken hoorde. In deze serie blogposts geven we een aantal tips die je niet direct in de officiële regels zult vinden, maar die van groot belang zijn als je wilt dat je (commerciële) teksten er aantrekkelijk uitzien. De leestekens die we bespreken, ken je wel, maar gebruik je ze ook correct (en niet te vaak)?

Deel 3: de ampersand (&)

De & betekent niets meer dan het voegwoord 'en'. Aangezien er geen enkele reden te bedenken valt om 'en' in een gewone zin door een leesteken te vervangen, doen we dat dan ook niet. De ampersand kan weleens handig zijn in sms-taal, waar het aantal tekens beperkt is, maar hij geeft geen enkele meerwaarde aan een echte tekst. Een zin als 'Wij verhuren & verkopen motoren ...' komt helemaal niet hip over, zoals de schrijver wellicht dacht, maar slordig of geforceerd nonchalant.

Waar het teken wel kan voorkomen, is in officiële benamingen, bijvoorbeeld DV Fuel & Shop. Maar alleen als het betreffende bedrijf daar zelf voor kiest. Schrijf dus nooit 'Kind & Gezin', want die vereniging heet 'Kind en Gezin'. Nog een voorbeeldje: 'The Fast and the Furious' is een film uit 2001, maar 'Fast & Furious' is een andere film in dezelfde reeks, uit 2009. Niet door elkaar te gebruiken dus.

 

Blinken jouw teksten uit door correct leestekengebruik?

Of twijfel je of het wel helemaal goed zit? Laat dan je teksten nalezen door Kameleons. We halen er meteen ook alle andere taalfouten uit. Mail naar info@kameleons.be, bel ons op 09 329 02 73 of vul onderstaand formulier in.

Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit artikel via

- 46 shares -

Laat Kameleons jouw teksten vertalen

Vraag naar onze tarieven Bel ons op +32 9 274 13 30