Artikel 30/12/2019 - Chriz Declercq

Leestekens, deel 4

Leestekens zijn de specie die je zin samenhoudt. Maar welke leestekens gebruik je beter wat minder?

Als een tekst een huis is en de woorden de bakstenen zijn, dan vormen de leestekens de specie die de stenen samenhoudt. Teksten waarin leestekens ontbreken of verkeerd gebruikt worden, bemoeilijken het lezen of geven in ieder geval een slordige indruk. Zuiver commercieel bekeken: als de lezer merkt dat je teksten slordig geschreven zijn, zal hij vermoeden dat je de diensten die je aanbiedt met dezelfde slordigheid uitvoert.

Correct leestekengebruik

Correct leestekengebruik is zelfs voor taalkundigen niet altijd vanzelfsprekend. Bij Kameleons zijn we er inmiddels in gespecialiseerd, maar we hebben vaak genoeg een van deze taalgidsen moeten raadplegen om te checken of bijvoorbeeld die komma nu voor of achter het aanhalingsteken hoorde. In deze serie blogposts geven we een aantal tips die je niet direct in de officiële regels zult vinden, maar die van groot belang zijn als je wilt dat je (commerciële) teksten er aantrekkelijk uitzien. De leestekens die we bespreken, ken je wel, maar gebruik je ze ook correct (en niet te vaak)?

Deel 4: de underscore (_)

Eigenlijk is dit geen echt leesteken, het komt immers niet voor in teksten. Het is het streepje dat op typemachines gebruikt wordt om woorden te onderlijnen. Op de computer gebruiken sommige mensen het om een spatie voor te stellen waar een echte spatie niet mogelijk is, zoals in computertalen of e-mailadressen. In e-mailadressen is het evenwel absoluut af te raden, want het zorgt alleen maar voor verwarring. E-mailadressen worden vaak automatisch onderlijnd en dan zie je niet of er een spatie of een underscore staat. Als iemand het adres overschrijft met spatie, zit hij met een ongeldig adres. Sommige mensen denken ook nog altijd dat je in bestandsnamen underscores moet gebruiken. Dat is niet zo: daar zijn spaties al meer dan twintig jaar geen probleem. Laat dat onding dus gerust achterwege, al is het maar om esthetische redenen.

Extra tip

Als je de methode kent om je toetsenbord te personaliseren, vervang de _ (shift+koppelteken) door de en-dash, die heb je vaker nodig. Het zal je heel wat tijdswinst opleveren (tenzij je vaak computerprogramma's schrijft).  

Wil je teksten met correcte interpunctie?

Als je je teksten laat proeflezen door Kameleons, corrigeren we niet alleen de typo's, taal- en stijlfouten, maar besteden we ook aandacht aan een feilloos leestekengebruik. Neem voor een concrete offerte contact op via info@kameleons.be, 09 274 13 30 of onderstaand formulier.

Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit artikel via

- 46 shares -

Laat Kameleons je teksten vertalen

Vraag naar onze tarieven Bel ons op +32 9 274 13 30