Artikel 15/10/2020 - Ludo Verhaege

Leve Lekturama: f

| f | op zijn falie krijgen

In een nostalgische bui, aangespoord door een VTM-programma godbetert, dook Kameleon Ludo onlangs nog eens in zijn Lekturama-encyclopedie. Hoe het zover is kunnen komen, lees je in de openingsblog van de reeks. Clou: vooral veel heimwee naar de pagina's met (oude, vergeten, vergane) spreekwoorden per letter, laat hem maandelijks zijn twintigdelige papieren voorganger van het internet openslaan.

Deze maand luidt het spreekwoord 'op zijn falie krijgen'

Dat VVV Venlo flink op zijn falie heeft gekregen afgelopen weekend in de voetbalwedstrijd tegen Ajax, kun je wel zeggen. 0-13, het was een nooit eerder vertoonde pandoering in de Nederlandse competitie. Die falie, dat was overigens gewoon een middeleeuws kledingstuk dat los over de schouders hing. Dus als je een pak rammel kreeg, kwamen de klappen aan op je falie. Vandoor ook andere uitdrukkingen als de mantel uitvegen, iemand op zijn vestje geven en zelfs iemand op zijn kazuifel geven. Dit keer was het dus eigenlijk: iemand op zijn voetbalshirtje geven.

<< Klik op de foto om het lemma te lezen

Volgende maand: het genadebrood eten

Wil je zelf ook geregeld een blog zo luchtig als deze over Lekturama?

Kameleons schrijft je teksten, ongeacht de stijl, doelstelling, register ... maar wel altijd onweerstaanbaar en onberispelijk. Zoals we dagelijks voor tal van uitgeverijen doen (bekijk hier maar even onze boekenkast). Bel ons op 09 274 13 30, mail naar info@kameleons.be, stel je vraag via onderstaand formulier of bekijk hier meer informatie over ons blogbusterpakket (11+1 gratis).

Tags

Gerelateerde berichten

Deel dit artikel via

- 46 shares -

Laat Kameleons je teksten vertalen

Vraag naar onze tarieven Bel ons op +32 9 274 13 30