Artikel 14/05/2017 - Chriz Declercq

De losschrijfziekte (deel 1)

2017spaties8.jpg

De losschrijfziekte

Nieuw Zeelander zoekt twintig jarige vrouwen voor een malige cursus naakt modellen schilderen.
Bespeur je in bovenstaande zin geen enkele fout? Dan ben je aangetast door de gruwelijke losschrijfziekte, ook wel Engelse ziekte genoemd. We kennen dus de oorzaak – in het Engels wordt veel vaker los geschreven – en we weten dat het erg besmettelijk is, maar wat doen we ertegen? Bij Kameleons bestrijden we de symptomen door alle spatiefouten uit teksten van klanten te halen, maar weet dat de ziekte te bestrijden en zelfs volledig te genezen is door de taalregels van het Nederlands in acht te nemen.

2017spaties5.jpg

Schrijf samengestelde woorden aan elkaar

De hoofdregel is helemaal niet ingewikkeld: samengestelde woorden schrijf je in het Nederlands aan elkaar. Het maakt niet uit hoe lang het samengestelde woord is en uit hoeveel delen het bestaat. Vergeet vooral niet dat hoewel er in woordgroepen (bv. grote mensen) een spatie staat, samenstellingen met deze woordgroepen (bv. grotemensenpraat) aaneengeschreven worden. Een vaak voorkomende fout is dat bij samentrekking van samenstellingen het weglatingsstreepje vergeten wordt (bv. eet- en drinkgelag). Zelfstandige naamwoorden met het achtervoegsel -ing die van een werkwoordelijke uitdrukking zijn afgeleid, schrijf je aaneen (bv. tot stand komen - totstandkoming). Sommige termen verschillen van betekenis naargelang je ze met of zonder spatie schrijft (bv. ten minste ≠ tenminste).

2017spaties4.jpg

Het facultatieve koppelteken

Als er inhoudelijke verwarring kan optreden bij het lezen van een samengesteld woord mag je een koppelteken gebruiken, maar nooit een spatie. De enige uitzondering vinden we bij samenstellingen met een eigennaam uit twee of meer delen. De spaties in de eigennaam blijven gehandhaafd, de rest van het woord schrijf je aan het laatste deel van de naam. Vaak wordt tussen de eigennaam en de rest van de samenstelling een koppelteken geplaatst om aan te geven waar de eigennaam ophoudt, maar dat is niet verplicht (bv. Rode Kruispost). Als je een samengesteld woord op twee manieren kunt lezen, mag je een facultatief koppelteken invoegen (bv. massa-gebed ≠ massage-bed).

In de blog van volgende week geven we wat meer uitleg over het gebruik van koppeltekens.

Maak de spatietoets

Als je wilt testen of je zelf een onterechte losschrijver bent of niet, maak dan hier de spatietoets. Zitten er toch wat spaties in je kennis, dan kun je altijd een beroep doen op Kameleons. Mail naar info@kameleons.be, bel ons op 09 274 13 30 of vul onderstaand formulier in.

www.spatiegebruik.nl/spatietoets/?

Schrijf samengestelde woorden altijd aan elkaar.

Deel dit artikel via

- 46 shares -

Laat Kameleons je teksten vertalen

Vraag naar onze tarieven Bel ons op +32 9 274 13 30